Hodnocení sezony 2005/2006

 

            Do této sezóny vstupovalo mužstvo dospělých po sestupu z 1A.třídy s obavou, zda vůbec bude schopno existovat. Trenérská dvojice Tauš-Lakota (po prvním mistr. utkání doplněná M.Šindlerem) přihlížela, jak z mužstva odešli postupně hráči: Janda, Kalik, Střeska, Majtaník, Mi.Melen, Kozelka, Lorenc, Ma.Melen a Šmehlík. Definitivně přestoupil Elicer, B.Novák se nevrátil z hostování, do přípravy se nezapojil Sábl, Svatoš  a dlouhodobě zraněný Provazník. V mužstvu zbylo pouze 8 hráčů plus vracející se Hrubik. Nebýt tedy silného ročníku dorostenců přecházejících do kategorie mužů, skončil fotbal ve Slaném jako v Neratovicích – pouze s mládeží. Nezbývalo než vsadit na trpělivost a práci s mladými hráči. Po roce se dá napsat, že koncem jara se práce začala zúročovat. 

 

Podzim 2005.

  

   Po podzimní části soutěže jsme skončili na 7.místě s 19 body a pasivním skóre 23:25 na kterém se výrazně podepsal hned první mistr.zápas v Lidicích,kde jsme utrpěli ostudnou porážku 1:9! Přes tento knock-aut se mužstvo vzchopilo a díky především výborným výkonům zkušených Šarocha a Ježka se prosadilo do středu tabulky!

   Koncem podzimu jsme vstoupili i do krajského kola poháru a postoupili přes mužstva Měchenic(3:1 branky  Tauš,Kuba,Rosenberg) a Brandýsa(2:1 branky Mrština,Ježek) do jarních kol. V těchto utkáních nastupovali bez ohledu na výsledek především náhradníci s dorostenci a vedli si celkem dobře. Průměrný věk mužstva byl i pod 20 let. Branky, asistence i hodnocení podzimu lze vyčíst s přiložených tabulek.

  

Jaro  2006.

 

   Přístup hráčů k zimnímu přípravnému období byl velmi špatný. V podstatě celé mužstvo hrálo sálovou kopanou v různých týmech a evidentně sálovce dávali přednost před velkým fotbalem. A tak místo trénování a běhání za tmy(dříve než v 17:30 se mužstvo k tréninku nesejde!), se proháněli v hale v teple. Pohled na tabulku s docházkou dává o tomto problému jasný přehled. Trénovalo jen pár hráčů, někdy museli být tréninky i zrušeny a musím přiznat, že trenéři uvažovali i o tom, zda má vůbec cenu tomuto mužstvu obětovat svůj čas a úsilí!!! S blížícími se mistr.zápasy se situace zlepšovala, jenže bylo otázkou, jak budou mít hráči natrénováno. Přát.zápasy na umělé trávě (Tuchlovice 2:1 branky Šaroch z penalty a Hrubik, Černčice 4:1 branky Mrština 2,Hrubik a Galbavý a Vraný 1:3 branka Hrubik ) se nám herně celkem vydařily, i když museli vypomáhat dorostenci.

 

Mistrovská utkání:

 

   První mistr. utkání s Lidicemi bylo odloženo a tak jsme pro výhru jeli do Kolče 2:1 (Galbavý 2). Doma s Lužnou 4:1 (Hrubik 2,Čablík,Kokeš) jsme předvedli dobrou hru a s nadějemi jeli do Pavlíkova. Prohra 2:3(Mrština a Landvojtovič) a vyloučení Ježka nám připomělo, že jsme v Česku a začíná boj o body za každou cenu. V odloženém utkání s Lidicemi 0:0 jsme byli lepší, ale branku jsme nevstřelili. V utkání se Slovanem jsme vysoko zvítězili 6:2 (Tauš,Plevák,Čablik,Volf,Mrština a Šaroch z penalty), ale následující utkání v zachraňujících se Zdicích 1:2 (Mrština) jsme měli problémy s rozhodčím a červenou kartu viděl Tauš. Domácí zápas s postupující Kněževsí (4:5 Plevák,Mrština, Šarochpen,Tauš) jsme si prohráli sami obrovskými kiksy v obraně, zato v Oráčově jsme domácí přestříleli (4:3 Mrština 2,Hrubik,Čablík). Domácí zápas se Slavojem Kladno 2:1 (Tauš 2) byl oboustranně útočný s naší lepší koncovkou, v Kralupech (0:3) jsme herně obstáli, ale v koncovce vyhořeli. Exhibici doma s Berounem (6:1 Hrubik a Galbavý po 2,Mrština a Volf  vystřídal propadák po trapném výkonu na Mšeci (0:1). V posledním utkání s Vraným (1:1 Mrština) šlo už jen o prestiž. V konečném zúčtování v tabulce 7.místo, 20 bodů při skóre 32:23.

 

Pohárová utkání:

 

  Další pohárový soupeř byla Viktorie Jirny. Vítězství 3:0 (Volf,Krakeš,Tauš) po velmi dobrém výkonu nám určilo za soupeře Votice  s exligovými hráči Pavlem Kukou a Vlastimilem Svobodou. Toto utkání jsme jasně prohráli 0:5 především díky rozdílu v proměňování šancí. Přesto účast v poháru považuji za prospěšné, neboť se dostali do hry především náhradníci a talentovaní dorostenci.

 

Hodnocení jednotlivých řad  (číslo v závorce znamená pořadí hráče v hodnocení mužstva za celou sezónu):

Brankáři: Šaroch(1) –podzimní výsledky byly postaveny na jeho výkonech,na jaře polevil, ale  v celkovém hodnocení přesto skončil první. Scheiner prokázal na jaře opět zlepšení a výkonnostně se dotahuje na Šarocha.

Obrana: výbornými výkony na jaře se propracoval Kuba(5) mezi nejlepší hráče a při absenci Ježka(4) na něm spočívala největší zodpovědnost. Kuhn(10) střídal lepší výkony se slabšími, Šindler(6) měl i díky zranění slabší jaro. Od hostování Přerovského(14) jsme si slibovali více především v organizování obrany i hry hlavou. Několik utkání si zahráli v obraně Peška,Dudáček,Landvojtovič a Provazník a především dva posledně jmenovaní předvedli velmi dobré výkony.

Záloha: Nejlepší výkony na jaře podával Tauš(2), který vytvořil spolu s Hrubikem(9) středovou dvojici. Oba dali po 9 brankách a mužstvo hrálo tak, jak hráli oni. Sezónu končili krajní záložníci Plevák(11) s Volfem(8) se střídavými výkony, zpočátku hrál v záloze i Čablík(12), který však byl využíván na více postech.

Útok: výrazné zlepšení Galbavého(3) znehodnocuje neproměňování brankových příležitostí, Mrština(7) se prosadil střelecky-dal 10 branek-, přesto především koncem sezóny to nebylo ono. Kokeš byl na jaře zraněn a stihl pouze 3 zápasy. Švásta na podzim odehrál 10 zápasů, na jaře jsme ho neviděli!!!

 

Klady: oproti podzimu se výkony mužstva i jednotlivých hráčů zlepšili. Mužstvo je schopno předvést pěkný kombinační fotbal. Na vstřelených brankách se prakticky podílí celé mužstvo. Loňští dorostenci se postupně adaptují na tvrdší hru mezi muži.

Zápory: mužstvo nemá vyloženého zakončovatele-kanonýra a v podstatě ani hlavičkáře. Problémem je i docházka. Hráči se dříve než v 17:30 nesejdou a po změně na zimní čas není kde trénovat. O problému se sálovým fotbalem jsem již psal. Hráči nezvládají krizové situace, kdy jsou poškozovány úmyslně rozhodčím - všechny vyloučení jsou z těchto zápasů.

 

Jak dál: hráči při schůzce s trenéry i vedením klubu projevili zájem na zlepšení výsledků i svém přístupu k tréninkovému procesu. Pokud chceme dosáhnout lepších výkonů, jiné cesty není. S největší pravděpodobností by měl zůstat kádr nezměněn- to jest neoslaben!!! Z dorostu přichází brankář Kudrna,Landvojtovič,Cimrman a z hostování v dorostu Kladna Beránek. Zřejmě během budoucí sezóny dostanou šanci i dorostenci. Výkony např. Krakeše,Hrdličky,Němce nebo Husárka jsou na velmi dobré úrovni. Z mužstva odchází pouze Jan Přerovský, který u nás  ukončil půlroční hostování.     

 

                                                                                                                                    R.Tauš